
Σε ποιόν ανήκει το φεγγάρι;
Πως εμπνευστήκατε το “Homeland”;
Το γεγονός ότι έχουν αλλάξει πολλά πράγματα στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια και προσπάθησα να το περιγράψω. Επίσης, είναι μια ιστορία που δεν έχει ειπωθεί. Το “Homeland” είναι ένα μείγμα προσωπικών βιωμάτων και περιγραφών του τρόπου με το οποίο οι άνθρωποι χειρίζονται αυτόν τον πλανήτη.
To «Ηοmeland» είναι ένα πορτρέτο της σύγχρονης Αμερικής;
Δεν ήθελα να κάνω ένα πορτρέτο της χώρα μου, αλλά να περιγράψω την κατάσταση που επικρατεί σ’ αυτήν. Κυριαρχεί μια παράνοια στην Αμερική αυτή την στιγμή. Θα ήθελα πάρα πολύ οι συμπατριώτες μου να καταλάβουν τι συμβαίνει. Ο George Bush ενέργησε ενάντια στη θέληση του λαού. Γιατί ο λαός στην πλειονότητα του δεν επιθυμεί την συνέχιση αυτού του πολέμου. Όπως όλοι γνωρίζουν αυτός ο πόλεμος εναντίον της τρομοκρατίας δεν μπορεί να κερδηθεί γιατί η χώρα του τρόμου δεν έχει σύνορα.
Πιστεύεται ότι η τεχνολογία είναι επαναστατική στις μέρες μας;
Όχι ιδιαίτερα, το θέμα είναι πώς την χειριζόμαστε εμείς. Για παράδειγμα άκουσα ένα 14χρονο κορίτσι να λέει ότι «για την δική μου γενιά η ιδιωτική ζωή δεν έχει πια σημασία. Ανέβασα στο διαδίκτυο το ημερολόγιο, την σεξουαλική μου ζωή, το τραπεζικό μου λογαριασμό και όλες τις προσωπικές μου σκέψεις. Όλη μου η ζωή είναι μέσα στο Internet. Δεν έχω τίποτα προσωπικό, τίποτα ιδιωτικό». Και σκέφτηκα να μια μεγάλη διαφορά ανάμεσα στις γενιές γιατί η δική μου γενιά τρέφει ιδιαίτερη εκτίμηση στην ιδιωτική ζωή, την θεωρούμε ένα είδος πολυτέλειας. Το πρόβλημα δεν είναι η ίδια η τεχνολογία, όλοι την χρησιμοποιούμε, όλοι πατάμε κουμπιά και τι έγινε; Το θέμα είναι τι συμβαίνει στο μυαλό μας.
Θα λέγατε ότι η επιστήμη και η τεχνολογία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μοχλός για την απελευθέρωση της ανθρώπινης φαντασίας;
Φυσικά. Τα εργαλεία είναι ουδέτερα. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για σε φυλακίσουν ή να σε απελευθερώσουν. Είναι σαν την Ισπανική Ιερά Εξέταση που κατηγορούσε την πληροφόρηση για τις αμαρτίες του κόσμου. Αν πραγματικά επιθυμούσαμε με την βοήθεια της τεχνολογίας να κάνουμε αυτό που είχαμε υποσχεθεί για τον λαό του Ιράκ, δηλαδή να τον απελευθερώσουμε, θα του παρείχαμε τον κατάλληλο εξοπλισμό να ξαναχτίσει την χώρα του. Αυτό θα ήταν υπέροχο.
Υπάρχει μονοπάτι που οδηγεί στην δημιουργία;
Η βασική μου δουλειά ως καλλιτέχνης ήταν πάντα να στέκομαι παράμερα, να παρατηρώ και να περιγράφω τον κόσμο.
Αν σας ζητούσαν να σταθείτε στην άκρη και να παρατηρήσετε την σημερινή Αμερική. Τι εικόνες θα μας περιγράφατε;
Είναι σαν να παίρνει σάρκα και οστά όλος ο κόσμος του Andy Warhol με την εμμονή του στην φήμη, την πορνογραφία, τους superstars. Αυτό εξηγεί πολλά πράγματα για την αμερικανική κουλτούρα με τα reality shows, όπως το American idol, που μετατρέπουν την ιδιωτική ζωή σε τηλεοπτικό θέαμα. Επίσης, για την πολιτική στρατολόγησης των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων. Σου υπόσχονται ότι θα αποτελείς έναν στρατό από μόνος σου (An army of one), σαν πρωταγωνιστής ενός video game που εξολοθρεύει τον εχθρό. Θεωρητικά είσαι μόνος σου απέναντι σ’ αυτή την πανίσχυρη τεχνολογία, αλλά στην πραγματικότητα οι αμερικανοί στρατιώτες που συμμετέχουν σε πολεμικές επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένοι να υπακούουν σε εντολές. Να πυροβολήσουν ή να συνθλίψουν τον εχθρό κάτω από το τανκ. Ετσι λειτουργούν σαν robot.
Τι αναμνήσεις σας ξυπνάει η επανέκδοση του δίσκου σας «Big Science», 25 χρόνια μετά;
Η επανέκδοση του δίσκου συμπίπτει με την επέτειο του Βατερλό, δηλαδή την ήττα του Ναπολέοντα. Έχει, δηλαδή, σχέση με το να χάνεις ένα πόλεμο, όπως εμείς χάνουμε τον δικό μας. Φυσικά τα σχολικά βιβλία μας γράφουν ότι νικήσαμε ακόμα και τον πόλεμο του Βιετνάμ. Είμαστε σαν τους Κινέζους κομουνιστές που ξαναγράφουν την ιστορία όπως τους συμφέρει. Ούτε καν θυμόμαστε ότι ο πόλεμος που έχουμε εμπλακεί τώρα στην πραγματικότητα είχε ξεκινήσει τη δεκαετία του ’70. Έγραψα το τραγούδι «Ο Superman» για την αποτυχημένη επιχείρηση διάσωσης των αμερικανών ομήρων στην Τεχεράνη το 1979. Ήταν μια ταπείνωση για την λεγόμενη υπερδύναμη. Η υψηλή τεχνολογία έγινε συντρίμμια που σκορπίστηκαν στην έρημο.
Μιλήστε μας για την συνεργασία σας με την NASA;
Ένα από τα project της NASA ονομάζεται «The Greening Of Mars» που είναι μια προσπάθεια να γίνει ο πλανήτης Άρης κατοικήσιμος με την δημιουργία οξυγόνου, νερού και βλάστησης. Ένα project που θα μπορούσε να διαρκέσει και 10 χιλιάδες χρόνια. Τώρα που μάθαμε πώς να «περιποιούμαστε» τον δικό μας πλανήτη, θα «περιποιηθούμε» και τους άλλους. Ένα άλλο project διάρκειας 5 χιλιάδες ετών είναι η μεταφορά των ραδιενεργών υλικών και των βιομηχανιών από τη Γη στη Σελήνη. Στόχος είναι η μείωση του υπερπληθυσμού και η μετατροπή αυτού του πλανήτη και πάλι σε κήπο της Εδέμ.
Ποια είναι η εικόνα που έχετε για τον πλανήτη Γη σήμερα;
Θα τον περιέγραφα ως πλανήτη νερό. Έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε τον πλανήτη μας γη επειδή κατοικούμε σ’ αυτόν, αλλά αν ανοίξεις τα μάτια σου θα δεις ότι αποτελείται από νερό.
Ποια κατά την γνώμη σας είναι η έννοια της πατρίδας για τον άνθρωπο του 21ου αιώνα;
Tο μυαλό μας. Οι άνθρωποι του 21ου αιώνα είναι αποκομμένοι από τη γη. Θα ήταν πολύ όμορφο να είχαμε ένα κομμάτι γη δικό μας, να φυτεύσουμε ένα δέντρο, αλλά αυτό δεν συμβαίνει και πρέπει να αναζητήσουμε το σπίτι μας κάπου αλλού. Κοίτα τι γίνεται στο Φεγγάρι με τις εδαφικές διαμάχες Κινέζων, Ρώσων και αμερικανών. Σε ποιόν ανήκει το φεγγάρι;

